Este sitio web utiliza cookies propias y de terceros para su funcionamiento, mantener la sesión y personalizar la experiencia del usuario. Más información en nuestra política de Cookies

Discurso del Embajador de España en andorra, Ángel Ros, con motivo del Día Nacional de España

Discurso del Embajador de España en andorra, Ángel Ros, con motivo del Día Nacional de España 2019

 
11 de octubre de 2019
Bona nit, Cap de Govern, Síndica General i Subsíndica, Ministres del Govern, Representants dels Coprínceps, Consellers Generals, Cònsols, Raonador, Ambaixadora de França, Cònsuls Honoraris, companys de l’Ambaixada i del Consulat General, directius i comunitat educadora dels Centres d’Ensenyament, ciutadans espanyols residents, amigues i amics.
 
Vull a l’inici del discurs de la Festa Nacional espanyola trametre en primer lloc el meu condol a les institucions andorranes, a l’Ambaixada de França i al poble andorrà i francès pel traspàs del Co-Príncep i President de la República Francesa, Jacques Chirac. Un co-príncep estimat pels ciutadans i ciutadanes d’Andorra.
 
Moltes gràcies a tots vostés per participar de la Festa Nacional d’Espanya a Andorra.
 
Celebramos la Fiesta nacional de España, pero también la Fiesta Patronal de uno de los cuerpos y fuerzas de seguridad españoles: la Guardia Civil. La Fiesta del Pilar, unos días después de la Fiesta de los Ángeles Custodios, patrón de la Policia Nacional, nos permite felicitar hoy a los oficiales, suboficiales y agentes de los dos cuerpos policiales de España que trabajan por la Seguridad de los ciudadanos, básica para el ejercicio de la democracia y la libertad. Todo mi afecto para los cuerpos policiales, que sitúan nuestra seguridad en centro de su dedicación profesional.
 
Este es un año de cambios en Andorra y en España. Dos democracias que han realizado procesos electorales en libertad, y que tienen dos citas más con las urnas en elecciones municipales y generales respectivamente, para las que desde aquí deseo un comportamiento como en las ya celebradas: civismo, convivencia y participación, como corresponde a paises desarrollados, con sistemes plenamente democráticos.
 
Andorra ha tingut un canvi de govern fruit del darrer procés electoral, y des de aquí el meu reconeixement a Antoni Martí i als seus equips de govern, i el meus millors desitjos per a Xavier Espot i els membres del seu govern, de coalició de tres partits polítics, en allò que representa un exercici de consens i aliniament amb la voluntat dels ciutadans del país expressada a les urnes.
 
Consens que s’està estenent ademés del govern a altres partits de l’oposició en un dels temes cabdals per Andorra, l’associació a la Unió Europea si així ho decideixen el Govern, el Consell General i els ciutadans i ciutadanes d’Andorra.
 
Espanya, com no dubto també França no fan sinó acompanyar Andorra i la UE com a majors coneixedors de la identitat i característiques andorranes, que no han de ser menystingudes, sinó potenciades i reconegudes amb l’accés i participació a una comunitat (em resisteixo a dir-ne mercat) de 500 milions de persones.
 
L’associació a la UE ha de representar avenços per a Andorra, en els àmbits socials, de diversificació econòmica i de participació en projectes, infraestructures i iniciatives europees.
 
Associar-se a algú hi ha qui ho conceptualitza en termes de cessió de sobirania. Jo en canvi crec que la cessió de sobirania és la que es deriva de competir en marcs globals, que tenen regles i forces que cal respectar si desenvolupem activitat econòmica, i en canvi associar-se a un gran dins un món igualment global ens preserve identitat i sobirania pròpies en els termes que negociem en el procés d’associació, mai tant dur com la competència individual en mercats comercials globals.
 
 
La organización de este foro y la Secretaría del mismo que ya está desarrollando Andorra en estos dos años, es sin duda una oportunidad de visibilidad exterior del país, que debe aportar un mayor conocimiento global del mismo y de sus capacidades de organización y de sede de eventos a nivel mundial, como ya ha demostrado hasta ahora en otro tipo de eventos, especialmente en el ámbito deportivo.
             
Esta semana Andorra ya ha organizado con éxito la reunión de Ministras y Ministros de Asuntos Sociales, aplicando el concepto de innovación al progreso en igualdad y sin barreras. La innovación social al Servicio de la igualdad efectiva aporta dimensión humanística al período de cambio de era de nuestra Sociedad debido en parte a los avances tecnológicos.
 
A lo largo de este año que nos separa de la Cumbre Iberoamericana de 2020, Andorra será centro de encuentros de los 22 países de nuestra Comunidad Iberoamericana colaborando a la cooperación internacional y a la paz.
 
Si he iniciado mi discurso hablando de dos de los foros multilaterales en los que Andorra está inmersa: UE y cumbre Iberoamericana, contando en ambos con la colaboración y complicidad de España, creo que debemos repasar también nuestra relación bilateral.
 
Espanya representa per a Andorra segons dades oficials, el 64% del comerç, el 50% dels visitants i el 71% dels turistes, lo que és determinant per a un país on comerç i turisme son bases de la seva economia.
 
La nostra relació bilateral no podia sinó ser excel·lent, amb col·laboracions mútues en tots els àmbits: la educació, la sanitat, la seguretat (els tres puntals de l’estat de benestar), i treballem perquè aquesta col·laboració s’estengui a àmbits estratègics on segurament anirà la diversificació de l’economia andorrana: les tecnologies de la Informació i Comunicacions, la Biotecnología, la robòtica i la intel·ligència artificial, les energies renovables i la seva eficiència, i també sectors tradicionals avui amb un ús intensiu de tecnologia com la construcció i l’obra pública, el comerç i el turisme.
 
L’empresariat i la societat andorrana trobaran sempre a Espanya, aquí baix, el partenariat i la col·laboració per tirar endavant els seus projectes d’innovació, com nosaltres sabem que els empresaris espanyols els trobaran aquí a Andorra per fer progressar sectors on sou excel·lents.
 
Si baixem a escala de projectes concrets, en aquest any hem progressat, treballant en millores per les comunicacions per carretera, amb el túnel dels tres ponts a la C-14 invertint més de 30 MM€ que portaràn millores en la seguretat i el temps d’accés al Principat. Pel que fa a l’aeroport d’Andorra-La Seu, s’està seguint exactament la planificació que va explicar el Ministre de Fomento José Luis Ábalos a les Jornades del Pirineu. S’han realitzat els vols de prova proposats per la consultoria suïssa i en poques setmanes, en el termini pactat, es disposarà dels informes dels mateixos, per arribar si tot va bé, a una operativitat l’Abril de 2020.
 
La col·laboració en matèria sanitària funciona, en els àmbits dels convenis vigents amb el Govern d’Espanya i amb la Generalitat de Catalunya, i aquesta setmana es reunien el Ministre Martínez Benazet i la Ministra Carcedo Roces, Ministres de Sanitat d’Andorra i d’Espanya respectivament, per tractar d’estendre la col·laboració a temes tant importants com la donació d’òrgans i l’atenció a Meritxell de pacients de l’Alt Urgell i altres zones pirinenques per diferents serveis assistencials. S’estan estudiant el dos temes amb la millor voluntat de col·laboració per ambdues parts.
 
També en l’àmbit dels Serveis Socials la Ministra espanyola es reunia amb el Ministre Filloy per treballar la col·laboració en els serveis a les persones.
 
La col·laboració segueix en l’àmbit de l’educació, i 3000 nens i nenes, nois i noies andorrans estudien en el sistema espanyol en els tres espais de d’oferta educativa: escola pública, escola concertada confessional i escola privada. Enguany la matrícula en el sistema espanyol está estabilitzada, fruit sens dubte de l’esforç dels professionals dels 6 centres del sistema espanyol i de la confiança que ens fan els pares i mares andorrans.
 
Cal però seguir avançant, i el factor clau del progrés futur es l’educació. Hem plantejat als Ministeris d’Educació d’Espanya i d’Andorra poder créixer el curs vinent en la Formació Professional, en les especialitats de Turisme i de Farmàcia. Espero que el proper curs iniciem aquests estudis. Estem treballant altres línies de creixement i diversificació, que farem públics quan ho aprovin els respectius Ministres d’Educació per l’Escola Pública Espanyola, el Col·legi María Moliner.
 
La tradición pedagógica de España en Andorra es importante, y el Colegio Español celebra este año 50 años desde su creación, inicialmente con el nombre de Instituto Español y ahora Colegio María Moliner. Celebraremos como se merecen estos 50 años, con actividades culturales y pedagógicas. Seréis todos invitados y muy especialmente aquellos que fuisteis alumnos del sistema español.
 
Acabo. Hemos de continuar el camino de la colaboración. Andorra es el país central del Pirineo, con su identidad, su independencia y sus instituciones, pero es también una herramienta para el equilibrio y la sostenibilidad del conjunto del Pirineo.
En unos momentos en que a los responsables políticos les procupa la sostenibilidad, el medio ambiente y la lucha contra la despoblación de las zonas interiores, especialmente de las zonas de montaña, Andorra, un país de casi 80.000 habitantes (más del triple que cualquier otra zona pirenaica), es por sí solo el polo, el clúster capaz de generar actividad económica y empleo en el conjunto del Pirineo, constituyendo un aliado y un factor positivo para los dos países vecinos en las políticas contra la despoblación de las zonas de montaña, del Pirineo, generando en el conjunto actividad económica y vida. Creo que este papel que juega Andorra en el conjunto del territorio pirenáico debemos reconocerlo los dos paises vecinos.
 
Els hi agraeixo la seva presència a la celebració de la Festa Nacional d’Espanya, el país veí amb qui Andorra comparteix una de les nostres llengües oficials, el català. Dos països, Espanya i Andorra amb molta història compartida, però sobretot amb molt futur de col·laboració, que desitjo en el marc d’una Europa més forta.
 
Moltes gràcies.